Kurkumu doporučuje bylinkář Laďa Jakub jako vhodnou prevenci chronických onemocnění.
V tomto příspěvku se seznámíme s bylinou, která svou povahou a použitím není onou typickou bylinkou, tak jak si je obecně představujeme, ale měla by být pravidelnou součástí našeho jídelníčku – Kurkumou dlouhou.
Kurkuma dlouhá je plodina, která pochází z JV Asie, z Laosu a Thajska, u nás je známá jako rozemletý prášek, který se přidává do jídla. Tradičně se používá v čínské medicíně, ale zejména indické ajurvédě.
Z této byliny nás bude zajímat kořen, který se rozemele a používá jako koření buď samostatně, anebo ve směsi curry. Využití má onen rozemletý prášek zejména v kuchyni, kdy jej lze při vaření přidávat do nespočetného množství jídel.
Kurkuma nemá chuť ani nezapáchá. Proto je velmi oblíbena u lidí, kteří jsou citliví na různé pachy a chutě. Jen pozor na to, že umí pořádně zabarvit. Takže pozor na ubrus a oblečení 🙂
Nás budou ale zajímat i zdravotní účinky kurkumy a důvod, proč by tato měla být zařazena do každodenní stravy a s čím a jak. Obecně lze konstatovat, že kurkuma slouží k prevenci chronických onemocnění, zlepšuje chuť k jídlu a trávení, léčí některé poruchy jaterní činnosti a ovlivňuje i žlučník, brání kvasným a hnilobným procesům, působí i jako prevence proti rakovině, ale zejména jako prevence proti systémovému zánětu v těle a spuštění autoimunních onemocnění.
Výše zmíněné účinky jsou aktivní zejména, když kurkumu používáme s černým pepřem (ideálně v poměru 10 : 1). To proto, že kurkuma obsahuje látku curcumin a černý pepř piperin a tyto dvě látky spojené dohromady spouštějí onen léčebný mechanismus.
Smažená vajíčka, polévky, rýže, těstoviny, zapékací misky, maso (čajová lžička kurkumy a špetka černého pepře).
Curcumin + piperin patří mezi tzv. superlátky, které je v rámci udržování si harmonie, zdraví a vitality žádoucí zařazovat do stravy každodenně!
Superlátky nevytvářejí závislost, nejsou to přírodní léky ke konkrétnímu účelu nahrazující tak chemické léky, ale opravdu látky, které svou povahou celistvě uzdravuji, omlazují a regenerují organismus, pomáhají potlačovat systémový zánět v těle, a tím oddalovat vznik autoimunních a jiných onemocnění.
Autor textu: Ladislav Jakub
Budete-li chtít Laďu Jakuba kontaktovat, je to možné na e-mailu:
ladislav.jakub(at)centrum.cz