Bylinky – Devětsil

Na jaře můžete začít sbírat devětsil, je v něm spousta energie. Proč ho bylinkář Laďa Jakub doporučuje?

Silná energetická bylina

Pro období začátku jara doporučuji bylinu Devětsil lékařský. A to z několika důvodů. Jednak si myslím, že tato bylina není úplně známá a uživatelsky rozšířená, alespoň pokud vím od svých přátel a klientů. Jednak proto, že jde o silovou energetickou bylinu, skrze níž do nás proudí životní energiesíla jara, Matky Země. A to je třeba, nebo si myslíte, že nikoli?

Už z názvu čiší síla za devět. Číslo 9 je magické a umocňuje moc této byliny.

Kdy, kde a jak devětsil sbírat

Kořen této byliny sbíráme brzy na jaře ještě před tím, než začne bylina rašit a růst. Tím v něm získáme veškerou potřebnou sílu pro sebe. Roste obvykle u potoků, horských bystřin, spíše ve stínu a vlhčích lesích.

Kdo bude kořen sbírat ručně, umyje ho a nakrájí na malé kousíčky, usuší. Také lze kořen koupit v bylinářství a mít tak přímo surovinu k přípravě odvaru.

Devětsil

Jak připravit odvar

Odvar z kořene připravíme tak, že cca 3 čajové lžičky zalejeme 0,6 litrem studené vody a poté, co ji přivedeme k varu, 6-8 minut povaříme (občas můžeme promíchat), pak necháme 15 minut pod pokličkou, až potom scedíme přes sítko.

Užívání

Pijeme vždy nejdříve půl hodiny po jídle, nikdy ne na lačný žaludek. Max. 3x denně půl litru po dobu cca 3 týdnů (máme-li to jako léčebnou kúru), ale pro zpestření pitné kúry stačí občas i 1x denněhodiny močového měchýřeledvin, tedy mezi 15. a 19. hodinou. To se pak účinek násobí.

Účinky

Byliny jsou přírodní léky, používáme je, když řešíme nějakou energetickou dysbalanci, jejich účinky mají pomalý nástup a jsou bez nežádoucích vlivů, pokud se použijí správně.

Kořen devětsilu uplatňuje svůj blahodárný vliv zejména při horečnatých onemocněních, křečovitých poruchách žaludku a močového měchýře, je močopudný a utišuje kašel. Osvědčuje se také při astmatu.

Výrazně zklidňuje tzv. dráždivý žlučník, obsahuje v tomto směru účinné hořčiny. Reguluje látkovou výměnu, působí protirevmaticky, proti dně a i zácpě. Rovněž je účinný proti střevním parazitům.

Morový kořen – historie

Historicky nejstarší doložený recept pochází z konce 16. století z Anglie, kde je popsáno užití drceného prášku ze sušeného kořene s vínem proti infekčním a nakažlivým chorobám, také proti moru, což se odráží v německém názvu Pestwurz jako morový kořen. Oproti tomu latinský název byliny Petasites officinalis vychází z řeckého základu petasos, který označuje široký klobouk – tak vypadají listy.

Plantáže zelených listů

Devětsilová pole jsou v květnu a červnu nádherná na pohled, jsou to plantáže velkých zelených listů kolem potoků a horských bystřin, které poskytují uklidňující a relaxační pohled. Osobně jich takových znám několik, obzvláště podél říčky Branné mezi Ostružnou a Brannou, ale v zásadě u jakékoli horské bystřiny u nás 🙂

Autor textu: bylinkář Laďa Jakub

Budete-li chtít Laďu Jakuba kontaktovat, je to možné na e-mailu: ladislav.jakub(at)centrum.cz

Astrolog a bylinkář
Laďa Jakub
Jana Kaněvová
Posláním Jany je pomáhat lidem najít jejich místo v životě, porozumění v rodině a naplnění v práci. Je lektorkou a konzultantkou osobního a profesního rozvoje a spoluautorkou vzdělávacích programů Braintools. Je autorkou projektu Spokojeně svá, který ženám ukazuje cestu, jak žít v souladu se sebou samými. Je mámou dvou dětí a babičkou tří vnuček, ženou bezva chlapa, vášnivou lyžařkou a turistkou. Miluje nekonečné výhledy do krajiny a svobodu vrcholků hor. Je nadšenou experimentátorkou a konzumentkou života. Její příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.