Byliny – cibule kuchyňská

Téměř všichni máme v kuchyni malý zázrak s širokými účinky na zdraví – cibuli.

Cibule patří mezi posvátné pokrmy starých Keltů a Římanů, je to jedna z nejstarších kulturních plodin lidstva, jejíž použití je známé již 5 000 let.

Magická moc

Ve starověkém světě byla cibule velmi ceněna a byla jí přisuzována i magická moc. Sloužila mimo jiné i jako obětní dar pro bohy a pro mrtvé na jejich cestě do zásvětí, také se věřilo, že zapuzuje zlé duchy. Do Evropy se výrazně rozšířila přes římské legionáře.

Cibule v kuchyni

Nezastupitelné místo si cibule získala v kuchyni. Je součástí mnoha pokrmů, může se jíst syrová, krájená, často tvoří základ jídel, i když se při vaření a pečení úplně rozpustí, rozpadne a strávník často ani neví, že ji konzumuje.

Byliny – cibule kuchyňská

Obsah živin

Nás bude zajímat, PROČ je žádoucí ji pravidelně zařazovat do stravy – obsahuje až 200 mg vitaminu C ve 100 g, dále draslík, vápník, železo, mangan, zinek, slizy, vitaminy skupiny B (B2 – riboflavin), sirné sloučeniny, silice a cukry.

Cibule zvyšuje imunitu!

Přírodní antibiotikum

Cibule je přírodní antibiotikum, také dovede účinně potírat trichomoniázní aktivitu v ženských pohlavních orgánech, kterou způsobuje bičenka poševní (trichomonas vaginalis).

Sedativně působí na nervový systém, podporuje trávení tím, že zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku a ve střevech, také zvyšuje sekreci žluče a tvorbu pankreatických enzymů.

Cibule také odvodňuje a ulevuje srdci, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je prevencí proti aterosklerózeinfarktu myokardu.

Na záněty dýchacích cest

Velmi zajímavé a prokazatelné účinky má cibule při léčbě akutních zánětů dýchacích cest, také usnadňuje při větším zahlenění vykašlávání. Mírní bronchiální katary, silný kašelchrapot.

Účinná je při zánětech krku, hltanu a vedlejších nosních dutin. Zde pomáhá hodně cibulová šťáva.

Při chřipce využíváme cibuli i k inhalaci. Šťávu ze 2-3 cibulí vylijeme na talíř a po dobu 3 minut vdechujeme nosem. Máme přitom zavřené oči 🙂

Obklady

Zajímavou lékovou formou jsou obklady z cibule. Cibuli rozkrojíme a přiložíme na místo, kde nás bodl hmyz a které oteklo, na bradavici, na popáleninu, ale také na bolavé ucho (přiložíme a zavážeme šátkem, aby držela).

Odkud má cibule svůj název

Etymologicky pochází slovo cibule z latinského cepa, zdrobněle cepula, které se rozšířilo do jazyků jak slovanských, tak germánských i románských – šp. cebolla, něm. zwiebel, pol. cebula. Česká cibule je převzata z německého zwiebel.

Tipy

Cibuli nakrájejte na plátky a protřete medem, nechejte den dva a pak jezte i se slizovitou šťávou.

Při počátku nachlazení nebo škrábání v krku je dobré hustě posypat krajíc chleba se sádlem čerstvou nadrobno nakrájenou cibulí a sníst.

Cibulové víno

Cibulové víno dle sv. Hildegardy z Bingenu (benediktýnka, 12. století) – 1 jemně nakrájená cibule + 1 litr bílého suchého vína, uzavřeme na 2 týdny v láhvi, pak scedíme přes kávový filtr, cibuli ještě vymačkáme v bavlněné látce a vše slijeme do tmavé láhve. Uchováváme v chladu a temnu. Pijeme 2x denně 0,5 dcl.

Pozor!

Cibule není vhodná při akutních onemocněních žaludkustřev nebo při zánětu slinivky.

Autor textu: Ladislav Jakub

Astrolog a bylinkář
Ladislav Jakub – astrolog a bylinkář

Kontakt

Budete-li chtít Laďu Jakuba kontaktovat, je to možné na e-mailu:
ladislav.jakub(at)centrum.cz

Jana Kaněvová
Posláním Jany je pomáhat lidem najít jejich místo v životě, porozumění v rodině a naplnění v práci. Je lektorkou a konzultantkou osobního a profesního rozvoje a spoluautorkou vzdělávacích programů Braintools. Je autorkou projektu Spokojeně svá, který ženám ukazuje cestu, jak žít v souladu se sebou samými. Je mámou dvou dětí a babičkou tří vnuček, ženou bezva chlapa, vášnivou lyžařkou a turistkou. Miluje nekonečné výhledy do krajiny a svobodu vrcholků hor. Je nadšenou experimentátorkou a konzumentkou života. Její příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.