Pro jeho široké léčivé účinky doporučuje bylinkář Laďa Jakub jednu lžičku na lačno po ránu.
Kokosový olej neboli tuk získáváme z kokosu, což je plod Kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera), palmy, která se dnes pěstuje v tropických oblastech po téměř celém světě.
Můžeme ho právem zařadit mezi zdraví prospěšné tuky, a to i pokud jde o jeho využití při smažení. Má vysoký obsah vitaminu E a kyseliny laurové (až 50 %), která se štěpí už v žaludku, a ne až ve střevech. Rychle se vstřebává, čímž poskytuje okamžitou energii.
Kokosový olej je znám primárně jako brainfood, tedy potravina působící na výživu mozku. Prokázány jsou jeho účinky antibiotické, antioxidační, antivirotické a i antibakteriální, rozbíjí pouzdra obalených virů a bakterií.
Také výrazně posiluje imunitu, přispívá tedy k vitalitě a zdraví.
Příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém, neucpává cévy, zvyšuje dobrý cholesterol, snižuje hladinu cukru a dobře působí na cukrovku II. typu. Také zlepšuje činnost štítné žlázy.
Rovněž působí léčivě a příznivě na kvasinky a plísně (Candida albicans, dermatofytóza nohou), spalničky, zaděnky či příušnice, na lidské herpes viry (HHV), také EB virus (HHV-4) neboli virus Epstein-Barrové, pásový opar (HHV-3), cytomegaloviry (HHV-5), Kaposiho sarkom (HHV-8), dále na chřipky (lidskou, ptačí i prasečí), pneumoviry a i HIV viry.
Výborně působí na gramnegativní bakterie, listerii, helicobacter pylori, escherichii coli, salmonellu, chamydie trachomatis i pneumonae.
Zkrátka a dobře s kokosovým tukem je dobré se spřátelit a začlenit ho do každodennosti.
TIP: Lžička na lačno po ránu 🙂
Autor textu: Ladislav Jakub
Budete-li chtít Laďu Jakuba kontaktovat, je to možné na e-mailu:
ladislav.jakub(at)centrum.cz